„ОВАKВЕ ВРУЋИНЕ НИСМО ИМАЛИ У ПОСЛЕДЊИХ 120.000 ГОДИНА“ Амерички климатолози: Чак 98 одсто шанси да ускоро буде ЈОШ ТОПЛИЈЕ

Месец јул је званично проглашен најтоплијим месецом откада се бележе подаци о температурним променама. У редакцију јутарњег програма је стигло и саопштење из Уједињених нација, а најновије податке у нашем програму саопштили су Саманта Бурџес, заменица директора Kоперникус службе за климатске промене, као и Kрис Хјуит, директор климатског сервиса Светске метеоролошке организације.
Потврђено је да је глобална просечна температура за јул 2023. највиша забележена икада. Процењује се да је месец био око 1,5 степени топлији од просека од 1815. до 1900. године, дакле просек за пред-индустријска времена. Топлотни таласи су се дешавали током јула у више региона широм света. Прелазећи са температуре ваздуха на температуру површине мора, глобална просечна температура површине мора наставила је да расте након дугог периода неуобичајено високих температура од априла 2023. године, достигавши рекордно високе нивое у јулу – каже Саманта Бурџес.
3561838 samanta burdzes ff

Њен колега подсетио је на 2016. када је на раст температуре утицао глобални феномен Ел Нињо.

Овај дугорочни тренд загревања, вођен је сталним повећањем концентрација гасова стаклене баште у атмосфери, тако да су три главна гаса угљен-диоксид, метан и азот-оксид, сви достигли рекордно забележене максимуме. Најтоплија година до сада је била 2016. и та конкретна година је повезана са комбинацијом веома снажног Ел Нињо догађаја у то време поред дугорочног загревања климатског система – каже Kрис Хјуит.

Коментари

0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре