Алжир се категорички противи војној интервенцији у Нигеру

Алжир је категорички против било какве војне интервенције у Нигеру, пренела је данас алжирска телевизија Енахар цитирајући председника Абделмаџида Тебуна.
Foto: EPA-EFE/Ng Han Guan

„Vojna intervencija bi mogla da zapali ceo region Sahela. Alžir neće koristiti silu protiv svojih suseda”, izjavio je predsednik Tebun u intervjuu za lokalne medije, prenosi Rojters.

Agencija AP prenela je u subotu da je uoči isteka roka za oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i moguće vojne intervencije zapadnoafričkog regionalnog bloka (ECOVAS) u slučaju da Bazum ne bude oslobođen, vojna hunta Nigera zatražila pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner.

Analitičar Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik Centra Sufan, nezavisnog neprofitnog centra za istraživanje, analizu i strateški dijalog o globalnoj bezbednosti, tvrdi da je ovu informaciju prva prenela francuska TV mreža Frans 24, a potvrdila su je i tri izvora iz Malija i jedan francuski diplomata, prenosi Tanjug.

„Potreban im je (Vagner) da bi im garantovao opstanak na vlasti”, rekao je Nasr i dodao da u Vagneru razmatraju zahtev vojne hunte Nigera.

Коментари

0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре