Дрецун: Опстанак и територијални интегритет Северне Македоније и Црне Горе се брани на Космету

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун упозорио је данас да се концепт „велике Албаније“, чији је камен темељац независност Косова, реализује и да је он опасност по цео регион.
Милован Дрецун ( Фото А. Васиљевић)

„Пројекат „велике Албаније“ је највећи проблем региону, односно земљама чији се делови територије налазе на удару тог пројекта. Ово више нису само ставови Албина Куртија већ имамо реализацију концепта ‘велике Албаније’, чији је камен темељац покушај давања независности Косову”, каже Дрецун.

Истакао је да ће цео регион трпети због реализације тог пројекта.

„Ако би се десила ситуација да Косово постане чланица УН и стекне тако међународно-правни субјективитет, нико више не би зауставио завршавање пројекта ‘велике Албаније’, распале би се Северна Македонија и Црна Гора”, подвукао је он.

Рекао је да је заблуда ако Црна Гора и Северна Македонија мисле да је чланство у НАТО сигурна одбрана од великоалбанских претензија.

Указао је да је руководство Северне Македоније било натерано да реагује на недавну провокацију Куртија.

Дрецун је подвукао да се територијални интегритет и опстанак Северне Македоније, као и Црне Горе брани на Косову.

„Ко не разуме да је залагање за независност Косова отварање пута за реализацију концепта „велике Албаније“, тај је у великој заблуди“, истакао је он за РТС.

Сматра да је концепт ‘велике Албаније’ направљен као контратег за уравнотежење Србије и српског чиниоца на Балкану.

„И Северна Македонија је, нажалост, од неких међународних чиниоца пројектована да буде нека врста тампон зоне, да не би дошло до стратешког партнерства између православне Грчке и православне Србије. И у свему томе имате сада албански чинилац који користи ту ситуацију. Онда се сви питају па зашто нема очекиване реакције међународне заједнице? Па нема. Па ко је створио ту лажну државу која је камен темељац ‘велике Албаније’? Па управо тај политички Запад”, рекао је Дрецун.

Нагласио је да на свим деловима територије Србије, Северне Македоније, Црне Горе на којима живе Албанци постоје појаве облика стварања „велике Албаније“, од истицања симбола ОВК, до покушаја да се област Рашке увуче у ту причу. Дрецун је указао да о том пројекту отворено говоре и албански председник и премијер, и да, када говоре о признавању независности Косова и тражењу да Србија тражи опрост од Албанаца, они имају на уму уједињење Албанаца, и концепт брисања граница и стварања „велике Албаније“.

Подвукао је да је Албанија носилац тог пројекта, а Косово камен темељац.

„Зашто се истиче симбол ОВК ? Зато што је у заклетви дефинисан стратешки циљ да ће се борити за ослобођење и уједињење свих албанских наводно окупираних територија. Ако истичете симболе ОВК залажете се за „велику Албанију““, рекао је он.

Дрецун је казао да у дану када Немачка одликује Арменда Мехаја он се одмах после слика са специјалним јединицима полиције са симболима ОВК, а порука је јасна да се уз покровитеље САД и друге државе ствара ударна песница концепта „велике Албаније“.

„Видите да је то заокружени концепт и схватате да државе Северна Македонија и Црна Гора немају довољан интегритет на својој територији, где се оспорава државност“, упозорио је Дрецун.

Дрецун је нагласио да је спречавање коначне сецесије Косова одбрана од „велике Албаније“ и дестабилизације региона.

Коментари

0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре